Mammas goda grötbullar på mitt vis!
PUBLICERAT: 2011-04-04 // 17:20:00
UNDER: Baka - bröd
Dessa frallor brukade min mamma göra på överbliven gröt när vi barn var små. Innan vi visste att det var gröt i bullarna gick de ner utan problem, flera stycken, när vi väl fick veta att det var just gröt i degen så avtog brödsuget under en tid. Guldfiskminne som man har så dröjde det inte länge innan man satte i sig dessa mackor igen med god aptit! :) De är riktigt saftiga, släng i lite frön eller nötter så får du dessa lite grövre. Jag tog hjälp av min assistent från Ankarsrum - den är riktigt bra till stora bröddegar!
Mammas grötbullar, 20-40 st/beroende på storlek
Ingredienser:
4 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
10 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl
Gör såhär:
Mammas grötbullar, 20-40 st/beroende på storlek
Ingredienser:
4 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
10 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka havregryn, vatten och salt till en gröt (om du inte har grötrester).
- Ta av från plattan, tillsätt smör och låt smälta.
- Häll över gröten i assistenten.
- Sjud upp mjölken i kastrullen, tillsätt sirap och jäst, häll över i assistenten.
- Kör på låg hastighet och tillsätt mjöl, lite i taget.
- Öka på hastigheten och jobba ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa under duk i 15 minuter.
- Rulla degen till bollar i storlek av en knytnäve, lägg på klädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Pensla bullarna med lite vatten.
- Grädda i nedre delen i ugnen i ca 15-20 minuter tills de blir gyllene.
Servera smörgåsen med smör, några skivor ost, skinka, krispig gurka och en nybrygd kopp kaffe! ♥
Tips! Pensla bullarna med ägg och strö på havregryn, frön, vallmofrön eller något annat gott, så får du extra fina grötbullar!
Tips! Pensla bullarna med ägg och strö på havregryn, frön, vallmofrön eller något annat gott, så får du extra fina grötbullar!
Kommentarer
My
Tack för jättebra recept på grötbullar! Min karl tvingar mig att baka dom varje helg så bra är dom!
Tack!/My
2011-10-23 » 10:46:40
Trackback