Bråttombröd!
PUBLICERAT: 2011-02-28 // 11:28:59
UNDER: Baka - bröd
Slängde ihop en sats bröddeg innan jag skulle iväg hem till Carro här om dagen. Det är ett kraftigt, tungt bröd & det blev riktigt gott, ännu godare tillsammans med kiwimarmeladen.. :)
Bråttombröd - 2 längder
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 krm salt
2 msk sirap
2 tsk brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
3 dl kruskakli
6 dl rågsikt
Gör såhär:
Bråttombröd - 2 längder
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 krm salt
2 msk sirap
2 tsk brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
3 dl kruskakli
6 dl rågsikt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en skål, häll över den varma mjölkblandningen och rör ihop.
- Tillsätt salt, sirap och brödkryddor, rör ihop.
- Ha i kruskakli, linfrön, solrosfrön och rågsikten och arbeta ihop degen.
- Ställ degen att jäsa under bakduk i ca 10-20 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidig tills den släpper bakbordet utan mjöl.
- Dela degen i två delar och knåda till två längder, lägg på smord plåt (eller i brödform) under bakduk och låt jäsa 10 minuter.
- Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, låt brödet svalna på galler med bakduk över.
Brödform i platinumsilikon från Lékué.
Kommentarer
Trackback