Denna äppelkaka går hem hos alla! En lättbakad & god kaka och jag hade ledigt idag så snäll som jag är så gjorde jag en som sambon får med sig till jobbet imorrn. :)
Äppelkaka
Ingredienser:
100 gr smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2-3 äpplen
2 msk strösocker
2 msk kanel - mald
Gör såhär:
Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt, låt stå under tiden du bakar kakan.
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
Jag brukar dubblas receptet och baka i en mindre långpanna, jättesmidigt och lätt att frysa in de skurna fyrkantiga bitarna.
Kakan kan bakas i engångsformar eftersom smeten är såpass fast. Enkelt om man ska baka och ta med sig hem till någon.
Siluett och
Kalasform har stort utbud av fina formar. :)