Mammas foccacia
![](http://millblomskan.blogg.se/mine/images/2010/linahjarta_115559051.gif)
Mammas foccacia är på tok för god och rent av livsfarlig om den råkar stå framme med en bytta smör.
Med andra ord, det slinker lätt ner en bit till, och en bit till.. och en till..
Mammas foccacia, 1 långpanna
Ingredienser:
0,5 liter ljummet vatten
50 g jäst
1 msk salt
0,5 dl olivolja typ Merula (från OliOli)
ca 10-15 dl vetemjöl special
Att strö över:
1 dl hackade soltorkade tomater
1 dl hackade svarta oliver
2 finskivade vitlökar
2 msk rosmarin (gärna färsk men torkad går bra!)
olivolja
flingsalt
Gör såhär:
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Hacka och gör i ordning det som ska strös över brödet.
• Rör ut jästen med vatten, olja och salt.
• Rör i mjöl, lite åt gången tills degen släpper bunken, och knåda ihop till en deg.
• Låt degen jäsa ca 40 minuter i bunken.
• Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda lite och knåda ut den på oljad bakplåt.
• Knåda ut degen så den täcker hela långpannan, låt jäsa ca 30 minuter.
• Tryck ner fingrarna i degen så det blir massa små hål, häll på olivolja och strö över 'pålägget' och salta ganska ordentligt.
• Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, beroende på ugn.
• Låt brödet svalna lite, skär det i rutor och servera brödet med riktigt smör och en klick tzatziki!
Tips! Foccacia går utmärkt att variera med godsaker som du tycker om. Basilika och färska tomater eller rödlök, fetaost och oliver smakar bra tillsammans! Släng på det som finns hemma. :) Brödet är väldigt gott till grillat också!
Med andra ord, det slinker lätt ner en bit till, och en bit till.. och en till..
Mammas foccacia, 1 långpanna
Ingredienser:
0,5 liter ljummet vatten
50 g jäst
1 msk salt
0,5 dl olivolja typ Merula (från OliOli)
ca 10-15 dl vetemjöl special
Att strö över:
1 dl hackade soltorkade tomater
1 dl hackade svarta oliver
2 finskivade vitlökar
2 msk rosmarin (gärna färsk men torkad går bra!)
olivolja
flingsalt
Gör såhär:
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Hacka och gör i ordning det som ska strös över brödet.
• Rör ut jästen med vatten, olja och salt.
• Rör i mjöl, lite åt gången tills degen släpper bunken, och knåda ihop till en deg.
• Låt degen jäsa ca 40 minuter i bunken.
• Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda lite och knåda ut den på oljad bakplåt.
• Knåda ut degen så den täcker hela långpannan, låt jäsa ca 30 minuter.
• Tryck ner fingrarna i degen så det blir massa små hål, häll på olivolja och strö över 'pålägget' och salta ganska ordentligt.
• Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, beroende på ugn.
• Låt brödet svalna lite, skär det i rutor och servera brödet med riktigt smör och en klick tzatziki!
Tips! Foccacia går utmärkt att variera med godsaker som du tycker om. Basilika och färska tomater eller rödlök, fetaost och oliver smakar bra tillsammans! Släng på det som finns hemma. :) Brödet är väldigt gott till grillat också!
Kommentarer
Trackback