Har ni mycket brännässlor i era rabatter? Då kan ni isåfall passa på att göra nässelbröd eller kanske en
nässelsoppa?
De är nämnligen riktiga mineralbomber och innehåller en hel del C-vitamin. Nässlorna är bl.a. vår mineralrikaste grönsak. Jag plockade med mig ett gäng nässlor från mamma och bakade ett saftigt nässelbröd, riktigt gott blev det!
Nässelbröd - 2 limpor
Ingredienser:50 g jäst (eller en påse torrjäst)
6 dl vatten
3 msk brödsirap
0,5 dl olja
2 tsk salt
100-200 g nässlor, förvällda och hackade
5 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
flingsalt
Gör såhär:•
Förväll nässlorna: koka upp 6 dl vatten, tillsätt nässlor, låt småkoka 3 minuter. Sila av vattnet men spara det till brödet och låt svalna av lite. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
• Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av nässelvattnet och rör tills jästen lösts upp.
• Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna och nästan allt mjöl, spara lite till utbaket.
• Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut den till två limpor.
• Lägg på plåt med bakplåtspapper, snedskåra brödet och låt jäsa i ca 30 minuter.
• Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt
• Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på galler.
Rosa Assistent® Original från Ankarsrum, kökshandduk från Green Gate.