
Här kommer den klassiska gräddtårtan med massor av jordgubbar, ett måste till midsommar & hittills har jag hunnit göra hela tre stycken. Självklart med hembakad anslag/tårtbotten med smak av vanilj! Mums!
Gräddtårta med ett berg av jordgubbar 10-15 bitar
Ingredienser anslag/vaniljtårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
- 1 frp vaniljsirap/arom
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
- Rör väl och blanda sist i vaniljsirap.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen i ugn i ca 30 minuter.
- Låt anslaget svalna och kallna, skär tårtbottnen i 3 delar.


Fyll tårtan med valfri fyllning, detta hade jag:Fyllning 1:1 banan - mosad
50 g riven nougat
Fyllning 2:2 dl hallon
4 msk hallonsylt
2 msk rosenvatten
Garnering:5 dl grädde - vispad
5 dl finskurna jordgubbar
Tips! Om du ska servera tårtan ganska omgående så kan du spraya fruktspad, sockerdricka, någon god likör eller vaniljvisp (ovispad) och fukta bottnarna med för att undvika en torr tårta. Annars låter du tårtan stå ett dygn och dra åt sig av fyllningen. Testa byt ut rosenvattnet mot ex. hallonlikör.