Det här brödet är så himla enkelt att svänga ihop och det är riktigt gott!
Receptet hittar man på Kungsörnens Rågsiktsförpackning.
Rågsiktskaka(-or) - 4 st kakor eller ett långpannebröd
Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 50 g smör, rumsvarmt
- 50 g jäst (1 paket)
- 0,5 dl sirap
- 1,5 tsk salt
- 3 tsk brödkryddor
- 14 dl rågsikt
Gör såhär:• Värm mjölken till 37 grader.
• Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter (jag kör i min Assistent från Ankarsrum) och tillsätt mjölken.
• Klicka i smöret, ha i sirap, salt och kryddor.
• Mät upp rågsikten och rör ner i degspadet, spara ca 1 dl mjöl till utbakningen.
• Arbeta degen ordentligt - ca 3 minuter med maskin, tills den känns smidig.
• Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
• Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig.
•
Om du gör brödet i långpanna, gör såhär:Kavla ut till en rektangel och lägg på plåt med bakplåtspapper, skåra upp brödet så du lätt kan bryta isär det och nagga det med en gaffel.
•
Om du gör fyra stycken kakor, gör såhär:Dela degen i fyra delar, forma till runda bullar. Kavla eller platta ut med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Ta ev. ut hål i mitten, skåra kakan på fyra och nagga med gaffel.
• Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 minuter.
• Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 minuter i 225 grader.
• Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Rågsiktsbrödet är riktigt gott med smör och messmör på.
Vad tycker ni är gott på bröd?