Sambon fyller år idag och ville bjuda jobbarkompisarna på något gott. Så igår gjorde jag min första sp-tårta! Vilket pyssel. Med tanke på att det var första gången och utan redskap och verktyg så tycker jag att den ser skaplig ut iallafall! :) Vad tycker ni?
Jag gjorde en vaniljtårtbotten, en vaniljmousse på det nedre lagret och hallongrädde på det översta lagret
Tårtan är täckt och dekorerad med sp - sugarpaste. Sp kallas också för sockermassa, dekormassa och sockerpasta. Sp'n innehåller ingen mandel, den är mer elastisk än marsipan och man kan färga den med géle/pastafärger. Massa bör förvaras mörkt i rumstemperatur och gärna i dubbla plastpåsar, alltså väl förslutet.
Bakels sugarpaste bör man fodra innan man använder den på bakverk (då den kommer i kontakt med grädde), fodra kan man göra med en smörkräm eller neutral olja, annars är det stor risk att tårtan börjar svettas och pärla sig.
Ulrika som jobbar på Bakels skickade mig ett gäng sockermassa i massor av olika kulörer, en tårtdocka och lite verktyg. Sp'n finns att köpa i 1kg/förpackning hos
kakburken.se,
Maries HobbyCorner och
Strössel & Annat.