Kvällens käk - skinkstek!
Skinkstek är väl för gott, hörni?
Jag gör en enkel variant av skinkstek och brukar, som ni ser, klyfta lök och äpple och skicka med på plåten.
Skicka in härligheten i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter och bränn på en yta,
släng på lite vatten och ev. lite oxfond, lägg över aluminiumfolie och låt puttra på en stund till.
Skinkstek med lök och äpple
Ingredienser:
1-2 kg skinkstek
salt
svartpeppar
vitpeppar
vitlökspulver
2 äpplen
1 stor gul lök
1-2 dl vatten
1-2 msk oxfond
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och krydda steken, klappa in kryddorna.
Lägg steken på rymlig plåt/form.
Skala och klyfta lök och äpplen, fördela runt steken.
Kör steken i nedre delen i ugnen i ca 30 minuter, tills den får lite färg.
Sänk värmen till 175 grader, häll på vatten och låt steken stå inne ca 1 timme till, lägg ev. på lite aluminiumfolie så inte steken bränns vid.
Ta ut steken (sila av stekvätskan nu om ni tänkt göra sås på den) och låt vila unde folie i ca 30 minuter innan du skär i den.
Till såsen; koka upp stekskyn, tillsätt 3 dl grädde, 1 msk oxfond, 1 msk soja, smaka av med salt och peppar. Red ev av med lite maizena.
Servera steken med kokt potatis/klyftpotatis, lite hemkokt äppelmos och en nyskuren sallad.
Riktig söndagsstek en torsdag! Det är grejer det! :D