Eller hur? Jag fyllde 25 år i onsdags och ville bjuda mina kära på något smarrigt.
En somrig gräddtårta känns inte så passande just nu så jag gjorde den lite mer personlig.
En shabbychic-inspirerad tårta med smaker av hallon, citron och täckt med en len vaniljfrosting!
Jag tycker den ser ganske stilren ut, lite shabbychic och elegant och inte för plottrig.
Vad tycker ni? :)

Eleganta födelsedagstårtan ca 10-15 bitar
Ingredienser
Anslag/bottnar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
1 tsk äkta vaniljpulver
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör väl och häll smeten i formen, grädda i nedre delen i ugn i ca 30 minuter.
Låt kallna, skär anslaget i 3 delar.
Jag fyllde tårtan med:
Fyllning 1:
100 g färskost
3 dl florsocker
1 citron, finrivet skal och saft
gul hushållsfärg
Fyllning 2:
250 g hallon, mosade
2 msk strösocker
Frosting:
100 g färskost
4 dl florsocker
2-4 msk Likör 43
1 tsk äkta vaniljpulver
Jag använde Likör 43 till att fukta mina tårtbottnar med, det gick åt ca 0,5 dl till hela tårtan.
Montering:
Rör ihop fyllningarna och frostingen i varsin skål.
Fukta bottnarna med lite likör (kan uteslutas).
Bred på citronfyllningen och lägg på en botten till.
Fukta även den med lite likör och bred på hallonfyllningen.
Lägg på locket och spackla/täck tårtan med vaniljfrostingen.
Dekorera tårtan med skimmrande gräddvita sockerpärlor.


Tårtan är inte så söt som man kan tro, den syrliga citron- och hallonfyllningen väger ganska jämt mot den lena vaniljsmaken.