Moccarutor, kärleksmums, kafferutor, långpannebröd, kaffekaka, snoddas, kokosrutor - kärt barn har många namn! Hur som helst, den ska bakas i långpanna, botten ska vara en chokladkaka och på det ska det vara en kakaokaffeglasyr och kokos! Då har vi hamnat rätt!
Detta är en av favoriterna sedan barnsben, gudomligt gott!
Moccarutor
Ingredienser:
Kaka
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao, siktad
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Kaffeglasyr
100 g smör
3 msk kallt starkt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl florsocker
kokosflingor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en långpanna, 30x40 cm.
- Smält smör och låt svalna.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Tillsätt torra ingredienser varvat med smör och mjölk.
- Häll smeten i pannan och grädda i nedre delen i ugn i ca 15 min.
- Låt kakan svalna.
- Smält smör till glasyren.
- Tillsätt resterande ingredienser, avsluta med florsocker till önskad konsistens.
- Glasyren ska vara lös och rinnig men samtidigt såpass fast att den inte rinner av kakan helt.
- Bred glasyren på kakan och strö på rikligt med kokos.
- Skär kakan i lagom stora bitar.
- Leta reda på finaste kakburken, förvara och servera rutorna direkt från burken.
· En större form ger tunna kakor, en liten form ger högre kakor. Dessa kan bakas som muffins, grädda då muffinsen i 7-10 minuter, känn med sticka så de inte är kladdiga. Baka i muffinspanna för extra stadga.
Tips! Byt ut det starka kaffet mot en skvätt av din favoritlikör (ex Kahlúa) för en lite mer vuxenkaka, strössla med kokosflingor eller nötter, till barnkalaset så blir det fint att byta ut kokosflingorna mot färgglatt strössel!
Rekvisita; form - loppisfynd, Globalkniv - finns bl.a. hos
Kitchen Store,
vit kökshandduk med spets - Åhléns, beige duk och kakburk - fått av vänner.
Vad kallar ni denna skapelse?