Kommer ni ihåg när jag
tidigare berättade om en riktigt god äppelpaj - en amerikansk rackare?
Nu äntligen har jag hittat receptet, ett skrynkligt urrivet recept ur Allt om Mat.
En krispig och knäckig yta och varma mjuka äppelbitar är en riktigt sjysst kombo!
Fias amerikanska äppelpaj, 8-10 portioner
Detta behövs:5 äpplen
2 tsk mald kanel
100 g smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
1 msk smör till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
- Smörj en form med smör och lägg i äppelklyftorna, strö över kanel.
- Blanda alla torra ingredienser väl, rör sedan ner det smälta smöret och uppvispade ägget.
- Klicka ut degen över äppelbitarna och grädda i 40 min i nedre delen av ugnen.
- Servera med vaniljvisp eller glass!


Den turkosa formen kommer från Gerbera.