Tiramisutårta
PUBLICERAT: 2012-05-14 // 13:30:00
UNDER: Baka - tårtor
Jag äälskar tiramisu! Någon mer än jag som gör det? :) Eftersom jag skulle göra tiramisu till ett större sällskap så valde jag att göra en tårta, lite smidigare att göra ett enkelt anslag än att palta med enstaka kex som ska doppas i kaffe osv.. Fusktiramisutårta kanske jag ska kalla den? :)
Den mesta inspiration hittade jag hos Linda, som är en fabulös tårtmakerska.
Den mesta inspiration hittade jag hos Linda, som är en fabulös tårtmakerska.
Tiramisutårta, ca 15 p.
Anslag:
1. Börja med anslaget:
Sätt ugnen på 175 grader.
Anslag:
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk äkta vaniljsocker
Gör så här:
1 msk äkta vaniljsocker
Kaffesirap:
2 dl starkt kaffe
0,5 dl kahlua
1 dl socker
Mascarponekräm:
1 burk mascarponeost (250 g)
2 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
200 g savoardikex (1 pkt)
kakaokross eller riven choklad
2 dl starkt kaffe
0,5 dl kahlua
1 dl socker
Mascarponekräm:
1 burk mascarponeost (250 g)
2 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
200 g savoardikex (1 pkt)
kakaokross eller riven choklad
Gör så här:
1. Börja med anslaget:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, vänd försiktigt ned detta i äggsmeten.
Vispa till en jämn smet, häll över smeten i formen och grädda i nedre delen i ugnen i ca 40 min.
Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, den kan då sjunka ihop.
Låt anslaget svalna och dela den sen i fyra delar.
2. Koka sedan kaffesirap:
Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso.
Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker.
Låt det koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.
3. Vispa ihop mascarponekrämen:
Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en rostfri rymlig skål över vattenbad, vattnet ska sjuda.
Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna.
Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa även grädden i en annan skål.
Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret.
Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.
4. Bygg sedan ihop tårtan så här:
Använd ett rymligt fat att servera tårtan på.
Ta lite kaffesirap och använd som klister för att fästa den första tårtbotten på fatet så den sitter på plats.
Droppa sedan på kaffesirap jämnt över hela tårtbotten och bred på ett lager mascarponekräm.
Upprepa detta med alla tårtbottnar och avsluta med ett rejält lager mascarponekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Klä sedan tårtan med savoardikexen, knyt ett fint band runt tårtan och garnera med kakaokross.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, vänd försiktigt ned detta i äggsmeten.
Vispa till en jämn smet, häll över smeten i formen och grädda i nedre delen i ugnen i ca 40 min.
Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, den kan då sjunka ihop.
Låt anslaget svalna och dela den sen i fyra delar.
2. Koka sedan kaffesirap:
Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso.
Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker.
Låt det koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.
3. Vispa ihop mascarponekrämen:
Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en rostfri rymlig skål över vattenbad, vattnet ska sjuda.
Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna.
Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa även grädden i en annan skål.
Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret.
Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.
4. Bygg sedan ihop tårtan så här:
Använd ett rymligt fat att servera tårtan på.
Ta lite kaffesirap och använd som klister för att fästa den första tårtbotten på fatet så den sitter på plats.
Droppa sedan på kaffesirap jämnt över hela tårtbotten och bred på ett lager mascarponekräm.
Upprepa detta med alla tårtbottnar och avsluta med ett rejält lager mascarponekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Klä sedan tårtan med savoardikexen, knyt ett fint band runt tårtan och garnera med kakaokross.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Kommentarer
Sofia - Sofias Inredning
Wow, ser jättegott ut! Och så vacker! :)
2012-05-15 » 21:08:11
BLOGG: http://sofiasinredning.blogg.se/
kristina
Hej!
Superfin tårta! En fråga bara, varför vispa äggulor och socker över vattenbad? Vad händer om man inte gör det?
Undrar Kristina
Svar:
Tack! Du pratar om marängsmörkrämen och menar äggvitor gissar jag? :) Jo, äggvitor och socker vispar man över ett vattenbad så sockret smälter, det finns säkert andra sätt då du kan använda dig av en sockerlag. Det som kan hända om du inte värmer marängen är väl att du får sockerkorn i din smörkräm. Men..du kan även använda dig av en annan smidig smörkräm, då har man smör och sötad kondenserad mjölk i grund och botten. Den blir jättesmidig och len, inga korn där inte! :) Jag tror inte jag har publicerat det receptet ännu men kan se till att ordna det asap. :)
Jessica
2013-08-01 » 19:16:41
Trackback