En extremt chokladig kaka, en riktig illvärsting! Ungefär som den
chokladillvärstingkakan jag gjort tidigare.. :) Kakan gör man i tre olika steg, först gör du chokladkakebotten, sen gör du chokladbollssmeten och sist gör du chokladfudgen. Enkelt men tidskrävande! :) Kakan blir väldigt mäktig och har en kraftig smak så skär den små munsbitar, 2x2 cm blir lagom. Använd rumstempererade ingredienser!
Chokladkaka:
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 msk riktigt starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad, 74%
smör, mannagryn och kakao till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en mindre långpanna, ca 30x20 cm. Blanda kakao och mannagryn och 'bröa' formen med.
Smält smör försiktigt i en kastrull. Hacka under tiden all choklad.
Tag kastrullen åt sidan och rör ner chokladen så den smälter.
Ta varmt kaffe och tillsätt till smör&chokladblandningen.
Rör ihop ägg och socker i en bunke, blanda ner mjöl och vaniljsocker och sist smör-chokladblandningen.
Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna, ställ sedan kallt i kyl.
Chokladbollssmet:
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4-6 msk kakao
6 dl havregryn
4-6 msk kallt starkt kaffe
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till en jämn och ganska lös smet.
Vispa gärna med elvisp eller köksassistent och blanda till havregrynen blivit 'söndermalda'.
Bred chokladbollssmeten på den kalla chokladkakan och ställ åter kallt.
Chokladfudge:
4 dl grädde
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 tsk vaniljsocker
400 g mörk choklad, 74%
kakaonibs, till garnering
Gör så här:
Finhacka chokladen.
Koka upp grädde och sirap.
Blanda ner vaniljsocker och all choklad.
Klicka i smör och blanda väl.
Bred chokladfudgen över chokladkakan.
Strö över kakaonibs och ställ kakan kallt, gärna några timmar eller över natten.
Skär kakan i små rutor, 2x2 cm, och servera den kall med en kopp rykande hett kaffe.
Tips! Tillsätt hackade nötter i glasyren och strö gärna över lite på kakan.
Servera kakan med en klick lättvispad grädde.
Inspirationen är hämtad härifrån men den kakan är bakad rawstyle.
Kladdkakebottenreceptet kommer härifrån men jag har uteslutit nötter pga allergi.