Ursprungsreceptet är
detta men jag har så klart varit där och pysslat om lite, enligt min egen smak. :) Ärligt, hur många brukar kunna hålla sig HELT till receptet? Ofta får jag slå mig på fingrarna men det är ju ganska svårt. Idag bjuder jag er på en riktigt höstig äppelcheesecake med kanelcrumble, gott så det förslår! Jag bakade kakan i en mindre långpanna, 20x30 cm men det funkar bra med en springform på 24 cm. Nedan får ni mitt omgjorda recept, vill ni ha ursprungsreceptet, klicka
HÄR!
Äppelcheesecakerutor med kanelcrumble, ca 30 munsbitar
Kakbotten:
5 dl mjöl
1,5 dl råsocker
1 dl finhackad mandel
5 st digestivekex
200 g kallt smör
1 msk flytande smör till formen
Fyllning:
500 g naturell färskost, typ philadelphia
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Topping:
4 dl äppelmos
75 g mandelspån
2 dl av den sparade smuldegen
1-2 msk mald kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till en smuldeg.
Ta undan 2 dl deg till garnering.
Tryck ut smuldegen i en smord mindre långpanna, 20x30 cm.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 10-15 min tills den har fått färg.
Vispa samman alla ingredienser till fyllningen, vispa gärna med elvisp eller köksassistent.
Bred ut fyllningen på den varma kakbotten och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut kakan och bred på äppelmos.
Blanda mandelspån, smuldeg och kanel och strö över äppelmoset.
Grädda kakan en sista gång i ca 15-20 minuter.
Låt kakan svalna och ställ den sedan kallt i minst 4 timmar.
Skär kakan när den är kall (alt. fryst en kort stund) i mindre bitar (ca 2x2 cm).
Tips!
För en fruktigare kaka, skär ner två äpplen i finhackade bitar och blanda med äppelmoset.
För en höstigare kaka, rosta och hacka hasselnötter och toppa kakan med!