Lättbakade äppelkakan
PUBLICERAT: 2011-04-28 // 21:51:46
UNDER: Baka - baka i långpanna
Tidigt imorse svängde jag ihop en äppelkaka och en citronkaka. Zandra fyller år idag och har legat sjuk i dagarna så hon har varken hunnit eller orkat baka något, självklart ställer jag upp och bakar. :)
Jag bakade en enkel äppelkaka med en slags sockerkaksbotten och massor av kanel, smarrigt värre!
Äppelkaka
Ingredienser:
100 gr smör rumstempererat
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
3-4 äpplen
2 msk strösocker
2 msk mald kanel
Gör såhär:
Jag bakade en enkel äppelkaka med en slags sockerkaksbotten och massor av kanel, smarrigt värre!
Äppelkaka
Ingredienser:
100 gr smör rumstempererat
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
3-4 äpplen
2 msk strösocker
2 msk mald kanel
Gör såhär:
- Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
- Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt, låt stå under tiden du bakar kakan.
- Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
- Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
- Häll smeten i formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
- Tryck ner äppelbitarna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
- Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
Jag brukar dubbla receptet och baka i en mindre långpanna, jättesmidigt och lätt att frysa in de skurna fyrkantiga bitarna.
Kakan kan bakas i engångsformar eftersom smeten är såpass fast. Enkelt om man ska baka och ta med sig hem till någon.
Strö över pärlsocker, hackade nötter eller något annat gott för en lite lyxigare kaka.
& ännu en gång - ett stort grattis till Zandra som fyller hela 24 år idag! ♥ Hipp hipp hurra!
Kakan kan bakas i engångsformar eftersom smeten är såpass fast. Enkelt om man ska baka och ta med sig hem till någon.
Strö över pärlsocker, hackade nötter eller något annat gott för en lite lyxigare kaka.
& ännu en gång - ett stort grattis till Zandra som fyller hela 24 år idag! ♥ Hipp hipp hurra!
Kommentarer
Linda - Cupcakefluffan
Bakade också äppelkaka idag, väldigt likt ditt recept, så gott :-)
2011-04-29 » 21:19:05
BLOGG: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/vit-chokladsmorkram.html
zandra
Tack för fikabrödet underbaring:)
2011-04-30 » 00:08:38
Trackback