Födelsedagstårta i vitt, rosa och lila
PUBLICERAT: 2013-08-16 // 20:16:00
UNDER: Baka - fyllning, topping m.m.
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Kom ihåg att skrapa under botten på silen, där gömmer sig mycket saft. Mosa o pressa tills de bara är fröna kvar i silen.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite. Har man bråttom kan man ställa de i kylen ett tag, men passa så de inte stelnar
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
För ett tag sen gjorde jag en födelsedagstårta åt min väns mamma. Hon tycker om lila, hallon och Baileys. Tårtan är i grund och botten ett vaniljanslag, fylld med hallonmousse (fick tips om detta recept, från Lizette) och baileys/mjölkchokladkräm. Anslag och fyllningar blir bäst om man förbereder dagen innan tårtan ska monteras ihop, alt. att man använder sig av en tårtring, då behövs endast anslaget vara förberett.
Hallonmousse:
4 gelatinblad
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Kom ihåg att skrapa under botten på silen, där gömmer sig mycket saft. Mosa o pressa tills de bara är fröna kvar i silen.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite. Har man bråttom kan man ställa de i kylen ett tag, men passa så de inte stelnar
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
Så, i den här tårtan är det alltså;
Vaniljanslag, laktos- och glutenfri
Hallonmousse
Hallonsylt, ett tunnt lager
Mjölkchokladkräm (med ca ½ dl Baileys i)
Spacklad med vaniljmarängsmörkräm
Dekorerad med sockerpasta, pulverfärg och strösselkulor
Tårtbricka från Siluett
Hoppas tårtan smakade & grattis i efterskott Gunnel! :)
Kommentarer
Freja
Fin blogg! :) Jättefin tårta:)
2013-08-18 » 15:08:21
BLOGG: http://mybaking.blogg.se
Freja
Fin blogg! :) Jättefin tårta:)
Svar:
Tack! :)
Jessica
2013-08-18 » 15:08:28
BLOGG: http://mybaking.blogg.se
Sara
Vilken fin tårta. Jag vill också kunna baka, blir lite avundsjuk ;-)
Svar:
Tack! :) Det kan du, du får börja i liten skala.. Det gjorde jag, man lär sig efter vägen men såklart måste man ha ett intresse i det annars tappar man snart lusten.
Jessica
2013-09-17 » 22:12:09
BLOGG: http://snara.blogg.se
Trackback