För ett tag sen gjorde jag en födelsedagstårta åt min väns mamma. Hon tycker om lila, hallon och Baileys. Tårtan är i grund och botten ett
vaniljanslag, fylld med hallonmousse (fick tips om
detta recept, från Lizette) och baileys/
mjölkchokladkräm. Anslag och fyllningar blir bäst om man förbereder dagen innan tårtan ska monteras ihop, alt. att man använder sig av en tårtring, då behövs endast anslaget vara förberett.
Hallonmousse:
4 gelatinblad
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Kom ihåg att skrapa under botten på silen, där gömmer sig mycket saft. Mosa o pressa tills de bara är fröna kvar i silen.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite. Har man bråttom kan man ställa de i kylen ett tag, men passa så de inte stelnar
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
Så, i den här tårtan är det alltså;
Hallonmousse
Hallonsylt, ett tunnt lager
Dekorerad med sockerpasta, pulverfärg och strösselkulor
Hoppas tårtan smakade & grattis i efterskott Gunnel! :)