Överraskningstårta med betong- och döskalletema
PUBLICERAT: 2013-09-25 // 09:00:00 Baka - fyllning, topping m.m.
2 Kommentarer
I samband med doptårtorna jag gjorde för en tid sedan så skulle även en överraskningstårta bakas. Min vän ville överraska sin sambo (på dopet då han fyllde år några dagar senare) och vi funderade på favoritfärg, intresse mm men samtidigt ville hon ha den dekorerad med lite blommor då den skulle serveras tillsammans med doptårtor. Killen som fyllde år jobbar med betonggjutning, bär tatueringar och gillar blå/turkos. Eftersom dopet skulle gå i färgen turkos så gjorde jag lite dekorationer i samma färg även till födelsedagstårtan och spacklad med 'betong'. Here you go!
Tårtan har lika innehåll som doptårtorna:
Vaniljanslag, gluten- & laktosfri, delad i tre
Dekoration i sockerpasta
Sockerpärlor
Hoppas du hade en trevlig dag & kväll, tack för att jag fick närvara på dopet och efterföljande kräftskiva! :)
Donuts - munkar, i teflonpanna
PUBLICERAT: 2013-09-24 // 19:27:00 Baka - efterrätter & annat gott
1 Kommentarer
Jag har varit nyfiken på att göra munkar i en munkteflonpanna. Jag hittade ett nerskrivet recept så jag har dålig koll på var receptet kommer från ursprungligen. Men, det är himla lättbakat och man slipper momentet med den heta oljan. Så, här kommer receptet!
Donuts - munkar, i teflonpanna
2,5 dl mjöl
1,2 dl strösocker
1,25 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
1,2 dl mjölk
1 tsk citronsaft
1 ägg
1,5 msk smält smör
neutral olja till formen, typ rapsolja
1 msk kanel
3 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-220 grader.
Pensla plåten noga med olja.
Sikta de torra ingredienserna i en skål.
Vispa upp ägget lätt separat.
Mät upp mjölk och citron.
Tillsätt mjölk, ägg och smör i den torra blandningen.
Smaksätt eventuellt med vanilj, kanel, kardemumma eller muskotnöt.
Rör ihop, blanda väl.
Fyll formen till hälften.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt svalna lite i formen, lossa och doppa munkarna i en kanelsockerblandning.
Doptårtor i gräddvitt & turkost
PUBLICERAT: 2013-09-24 // 10:00:00 Baka - fyllning, topping m.m.
2 Kommentarer
För ett tag sedan gjorde jag några doptårtor till en vän. Hon hade önskemål om gräddvita tårtor med turkosa dekorationer och en klassisk fyllning; hallonsylt och vaniljkräm (för att få upp höjden på tårtorna gjorde jag om fyllningarna, en hallonkompott och en glasscreme/vaniljcreme). En tårta skulle även bli en överraskningstårta åt hennes sambo då han fyllde år någon dag senare, den tårtan får ni se i något inlägg framöver. :)
Alla fyra tårtorna (24 cm) innehåller:
Vaniljanslag, gluten- & laktosfri, delad i tre
Dekoration i sockerpasta
Hallonkompott, räcker till ett lager fyllning (recept lånat från Maria):
2 ½ gelatinblad
300 gram hallon
1 ½ dl strösocker
300 gram hallon
1 ½ dl strösocker
• Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
• Koka hallon och socker försiktigt på låg värme i cirka tio minuter.
• Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma kompotten.
• Låt kompotten svalna i en bunke (i rumstemp 30 min, sedan i kyl i1-2 timmar, rör under tiden).
• När det är dags att fylla tårtan kan du röra runt lite i kompotten om den har hunnit bli lite för stel.
• Koka hallon och socker försiktigt på låg värme i cirka tio minuter.
• Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma kompotten.
• Låt kompotten svalna i en bunke (i rumstemp 30 min, sedan i kyl i1-2 timmar, rör under tiden).
• När det är dags att fylla tårtan kan du röra runt lite i kompotten om den har hunnit bli lite för stel.
Tips!
• Rör väldigt försiktigt när du gör kompotten, på så vis får du även hela hallon med i kompotten och den blir läckert när du skär upp tårtan (eller om du använder kompotten att toppa en pannacotta med eller liknande).
• Man kan smaksätta med lite vanilj, någon god rom eller lite rivet citronskal.