Sista chansen nu..
PUBLICERAT: 2012-08-28 // 21:41:00 Allmänt
1 Kommentarer
Ni hinner fortfarande vara med och tävla om det fina setet med en pajform och två tjusiga vispskålar! Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget. Ni har till midnatt på er. :)
Jag har haft ett sug efter att baka lite cupcakes men inspirationen är inte riktigt med mig.
Eller jo, men jag har såå många idéer så jag kan inte riktigt bestämma mig.
Har ni några tips? :)
Pavlova med glasscreme och färska trädgårdsbär
PUBLICERAT: 2012-08-23 // 09:05:00 Baka - efterrätter & annat gott
8 Kommentarer
En pavlova är en marängbakelse/tårta med ett krispigt yttre och en mjuk marschmallowsliknande kärna. Toppas oftast med vispad grädde men också vaniljglass eller mousse. Överst på pavlovan hittar man ett ordentligt lager med färska bär, allt efter smak och säsong. Namnet pavlova kommer efter den ryska ballerinan Anna Pavlova.
Jag toppade min pavlova med lite färska bär som vi har hemma på vår gård. Vi har en väldigt liten vinbärsbuske med vita vinbär. Jag hoppas den blir jättestor så jag kan använda dessa på fler sätt än som garnering. Då det blev några få klasar så blir det inte mycket om man vill göra sylt, saft eller marmelad så dessa fick fungera som tårttopping. :)
Pavlova med glasscreme och färska trädgårdsbär 8-10 p.
Maräng:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse (eller potatismjöl)
1 tsk citronkoncentrat
Glasscreme:
2 dl mjölk, 3%
2 msk strösocker
2 msk marsánpulver
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
600g trädgårdsbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered plåten med ett bakplåtspapper, rita en cirkel ca 20 cm i diameter.
Vispa äggvitorna och 1 dl socker till ett vitt skum. Tillsätt resterande socker under vispning.
Vispa marängen i ca 5 minuter, tills den blir glansig och fast.
Vänd ner maizena och citron.
Klicka ut smeten på bakplåtspapperet, till en stor fin cirkel.
Sänk värmen till 150 grader och sätt in plåten mitt i ugnen och grädda ca 45-60 minuter.
Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ca 30 minuter, låt sedan svalna.
Gör under tiden glasscremen; tillaga marsánkrämen (2 dl mjölk, 2 msk strösocker, 2 msk marsánpulver) enligt förpackning.
Lägg över krämen i en rymlig bunke, slå över grädde och vaniljpulver och vispa till den konsistens du önskar, gärna lite fastare.
Om glasscremen blir för fast, rör ner lite grädde så blir den ytterligare lite lösare.
Bred glasscremen över marängen och toppa pavlovan med färska bär, i massor!
Servera pavlovan så fort den är iordninggjord annars smälter marängen.
Vad toppar ni er pavlova helst med?
Vinn pajform och vispskålar från Grannfrun.se!
PUBLICERAT: 2012-08-14 // 16:00:00 Mina tävlingar
36 Kommentarer
Tävlingsdags!
Det ni tävlar om är en vit pajform från Miljögården, en liten vit vispskål och en större vispskål i valfri färg från Ib Laursen.
Alla dessa tjusiga produkter kommer från Grannfrun.se!
Det ni behöver göra är att;
1. Kika in hos Grannfrun och välj färg på den stora vispskålen, skriv i en kommentar vilken färg ni önskar.
2. Berätta för mig vad ni skulle vilja baka med det fina baksetet.
För en extra lott:
Gilla Grannfrun på facebook!
Kom ihåg namn och e-postadress + notera om ni tar en extra lott!
Tävlingen pågår under två veckor, 14-28 augusti, och vinnaren presenteras kort därefter.
I samarbete med:
Lycka Till! :)
Chokladbollar
PUBLICERAT: 2012-08-13 // 08:21:00 Baka - godis
0 Kommentarer
Jag snor ihop min chokladbollssmet i min köksassistent eller med elvisp, man får en jämn och fin smet.
Chokladbollar, kokosbollar, mockabollar, pärlbollar, delicatobollar, havrebollar.. Kärt bakverk har många namn! Vad kallar ni dem?
Receptet är ur boken Sju sorters kakor, tidigare har jag bakat enligt receptet som finns på havregrynspaketet.
Jag snor ihop min chokladbollssmet i min köksassistent eller med elvisp, man får en jämn och fin smet.
Jag gör alltid dubbel sats och hälften av smeten brukar jag rulla lite större bollar av och resten gör jag någon storlek mindre. :)
Chokladbollar
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
kokosflingor att rulla bollarna i
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till en jämn smet.
Forma bollar och rulla i kokosflingor.
Ställ kallt i ca 30 minuter.
Chokladbollarna går att frysa in.
Den lilla vita vispskålen av märket Ib Laursen finns att köpa hos Grannfrun.se.
Håll utkik, snart kan du vinna ett bakset med en pajform och två vispskålar, likadana som jag har.
Kanelsnittar
PUBLICERAT: 2012-08-12 // 11:51:58 Baka - småkakor
3 Kommentarer
Riktigt goda mördegskakor med smak av kanel! Superenkla att sno ihop och ännu enklare att stoppa i sig..
Receptet hittade jag på Kokaihop.se
250 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 msk kanel
0,5 tsk malen muskotnöt (kan uteslutas)
5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt kanel och muskotnöt och blanda till en jämn smet med elvispen.
Tillsätt mjölet och kör med elvispen tills smeten ”kladdar ihop sig”.
Tryck ihop degen till en klump med fingrarna.
Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så att den blir till en jämn och fin klump.
Dela den i fyra delar. Rulla eller tryck ut varje del till längder, ca 40 cm, och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Låt svalna bara en kort stund, ca 2 minuter, på plåten innan du skär dem i sneda bitar.
Kanelsnittarna går bra att frysa in.
Skärbräda Ib Laursen - butik Magasin Krantz.
50/50 Kokostoscakladdkaka
PUBLICERAT: 2012-08-06 // 10:38:20 Baka - efterrätter & annat gott
10 Kommentarer
En god kladdkaka med kokostosca, 50/50, alltså lika mycket kaka som tosca. En mäktig kaka som kan lättas upp med lite vaniljglass, man blir nöjd på en liten bit så kakan räcker till många. Kladdigt, kola-aktigt och smarrigt med kokos!
50/50 Kokostoscakladdkaka
Kladdkakebotten:
150 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 msk smör och 2 msk kokos till formen
Kokostosca:
200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
75 g smör
Gör så här:
- Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
- Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
- Häll smeten i en rund smord och bröad springform.
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Gör toscan när kakan gräddas: blanda alla ingredienser i en kastrull.
- När allt smält samman, låt koka upp och sjud sedan ca 5 minuter.
- När kakan är färdiggräddad, bred på toscan och grädda ytterligare 10-15 minuter, tills toscan fått en gyllene färg.
- Låt kakan svalna och servera med en liten kula vaniljglass.
Enkla citronrutor
PUBLICERAT: 2012-08-03 // 10:08:42 Baka - baka i långpanna
4 Kommentarer
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 30x40 cm, ströa formen med råsocker. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smör och vatten. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Blanda samman alla ingredienser till glasyren och bred på kakan. Strö över citronströssel och kokosflingor. Skär kakan i rutor och servera.
Hörni, det har varit lite glest mellan bakverken och uppdateringarna här.. Det har sina orsaker, jag har inte mått helt hundra som resulterade i en tråkig sjukskrivning. Orken och lusten har då inte heller riktigt funnits där och vissa dagar är bättre eller sämre än andra. Men något litet ska jag nog kunna bjuda på? :)
Dessa citronrutor är lite mazariniga av sig. En botten gjord på kalaskakan jag brukar göra och ovanpå en syrlig citronglasyr toppad med citron- och kokosströssel. Bakas med fördel i en mindre långpanna. Gott vill jag lova! :)
Citronrutor
2 dl flytande smör
2 dl vatten
5 ägg
4 dl råsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
smör och råsocker till formen
2 dl vatten
5 ägg
4 dl råsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
smör och råsocker till formen
Glasyr:
4-5 dl florsocker
3 msk citronjuice
1 msk smält smör
strö över citronströssel och kokosflingor
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 30x40 cm, ströa formen med råsocker. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smör och vatten. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Blanda samman alla ingredienser till glasyren och bred på kakan. Strö över citronströssel och kokosflingor. Skär kakan i rutor och servera.