C-c-c-citronkladdkaka - favorit i repris!
PUBLICERAT: 2012-07-17 // 09:51:00 Baka - efterrätter & annat gott
7 Kommentarer
Syrlig citronkladdkaka, 12 portioner
Man skulle kunna tro att jag är inne i en sur period? Kan så vara men mestadels syftade jag på alla citroner. Man kan tro att det är tok-rea på citroner någonstans för den förbrukning jag haft av citroner de senaste veckorna..ja, jag vet inte vad jag ska skylla på längre? :) Jag tycker om citron, det känns fräscht, somrigt och passar med och till mycket.
Här om dagen fick en rackare rycka ut och slå sig samman med en skvätt rom och cola. Alltid bra till något!
Men..har ni inte testat denna citronkladdkaka ännu, så ber jag er att göra det! Den är underbar, härligt gul och passar perfekt ihop med både vaniljglass och lättvispad grädde, solo eller ihop med ett gäng thaibasilikamarinerade färska jordgubbar.
Puh. Man blir mätt bara av att tala om den.
Och ja, den är så fräsch att man till och med orkar en liten bit till, det gör man sällan när det gäller kladdkakor.
Syrlig citronkladdkaka, 12 portioner
Ingredienser:
1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150-160 grader.
- Smält smör och låt svalna.
- Smöra och bröa en form, ca 20-24 cm.
- Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.
- Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Servera kladdkakan med lättvispad grädde och thaibasilikamarinerade färska jordgubbar!
Nya besökare, välkomna!
PUBLICERAT: 2012-07-16 // 12:26:00 Allmänt
3 Kommentarer
Vad kul förresten, att det är så många som hittat hit! :) Jag misstänkte att det var något då det small till i inboxen, det öste in härliga och gulliga kommentarer! Jag såg iallafall att choklad- & hasselnötsglassen låg i slideshowen, men nu verkar mina '15 minutes of fame' vara över.
Ni hänger väl kvar här med mig och njuter av alla godsaker? :)
Hoppas ni haft och får en fortsatt trevlig sommar! :)
Citronkaka med vallmo
PUBLICERAT: 2012-07-16 // 09:01:42 Baka - fyllning, topping m.m.
0 Kommentarer
I affärerna brukar det finnas små gratis recepthäften och detta recept är taget ur ett sådant.
Det är Arla, tillsammans med Systrarna Eisenmann, som gett ut häftet. Jag föll för citronkakan med blå vallmofrön i..
Det syns inte så bra på bilderna men när man skär upp kakan så är den härligt prickig.
Kakan bakade jag och hade med till middagsbjudningen på midsommarafton bl.a. Då den innehåller smetana både i glasyr och kaka är den otroligt saftig och syrligt fräsch, som utlovat. En förpackning Arla Köket® smetana innehåller 2 dl så den räcker precis till kakan (antagligen tanken med det hela..;P).Systrarna dekorerade tårtan med ätbara obesprutade blommor men jag gjorde en egen blomma.. Tjusigt eller inte, men god var den iallafall! :)
Citronkaka med vallmo, ca 10-12 bitar
Ingredienser:
100 g Svenskt Smör från Arla, smält
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 citron
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 citron
Glasyr:
1 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
1 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
Garnering:
citronskivor
thaibasilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smetana, citronsaft och citronskal. Rör till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Vispa smetana och florsocker till en fast kräm och bred över kakan. Garnera med citronskivor och basilikablad, alt. ätbara och obesprutade blommor.
Är det någon mer än jag som bakat citronkakan med blå vallmofrön?
Citronglass med citronrippel och saltlakritsflakes
PUBLICERAT: 2012-07-15 // 20:15:00 Baka - glass
2 Kommentarer
Alla vet ju att citron och lakrits gifter sig perfekt. Eller, jag gillar iallafall den kombinationen, någon mer som gör det? :) Här om dagen fick ni ett smarrigt recept på en choklad- & hasselnötsglass, denna citronglass är gjord på samma vis men med lite andra ingredienser.
Alltså glass gjord utan glassmaskin, perfekt för oss som inte har glassmaskin hemma.
Citronglass med citronrippel och saltlaktritsflakes, 10-12 p.
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 citroner, skal och saft
1 dl lemon curd
0,5 dl saltlakritsflakes (typ strössel)
Gör så här:
Tvätta citronerna noga och torka torr.
Finriv skalet (endast det yttersta gula lagret) och pressa saften.
Blanda citronsaft och skal med den kondenserade mjölken.
Vispa grädden fast, tills det bildas toppar och blanda samman med citronmjölken.
Klicka ner lite lemon curd och strö i lite flakes i gräddsmeten.
Häll glasskrämen i en frystålig form och ställ i frysen i minst 6 timmar.
Stjälp upp på fat och strö över saltlakritsflakes före servering.Hoppas ni haft en trevlig helg allesammans! :)
TUC Mini Snackies
PUBLICERAT: 2012-07-15 // 16:26:50 Allmänt
4 Kommentarer
Goda små spröda kex. Perfekt att ha med en liten påse på picknicken, i bilen, i väskan.
Jättegoda med lite färskost på, till ett glas gott vin eller servera som en liten aptitretare till välkomstdrinken.
Jag gillade alla kexsmakerna, favoriten är och förblir TUC Original, de andra kexen sätter man i sig som en påse chips så de är riktigt goda de också. Oemotståndligt goda! TUC Mini Snackies finns i tre smaker; Original, SourCream & Onion och Cheese.
Jag gillade alla kexsmakerna, favoriten är och förblir TUC Original, de andra kexen sätter man i sig som en påse chips så de är riktigt goda de också. Oemotståndligt goda! TUC Mini Snackies finns i tre smaker; Original, SourCream & Onion och Cheese.
Då jag är en Buzzador så har jag fått buzza dessa kex. Mina nära och kära som fått smakat på kexen har inte kunnat sluta äta..
Har man tagit ett så tar man lätt ett kex till. :)
Hur äter du dina TUC Mini Snackies? Vilken smak gillar du bäst?
Som buzzador får du utan kostnad testa nya produkter och tjänster.
Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna.
Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna.
När det finns möjlighet att komma med i en kampanj så får du besked om det via mail.
Vill du också bli en Buzzador? Säg till mig så kan jag rekrytera dig!
Allt jag behöver är din e-mailadress.Thaibasilikamarinerade jordgubbar med LemonCurdkesella
PUBLICERAT: 2012-07-14 // 19:38:00 Baka - efterrätter & annat gott
1 Kommentarer
Thaibasilikamarinerade jordgubbar kan vara bland det godaste min gom fått smaka denna sommaren.. Så himla gott! De får en lätt lakritston och passar ypperligt bra till vaniljglass, en bit sockerkaka, en smaskig kladdkaka, lättvispad grädde eller bara som de är..kanske med lite LemonCurdkesella till? :) Testa!
Thaibasilika marinerade färska jordgubbar med LemonCurdkesella
2 byttor färska jordgubbar
15 thaibasilikablad
0,5 lime, saften
0,5 dl råsocker
LemonCurdkesella:
1 burk kesella naturell
2 msk Lemon Curd
1 tsk råsocker
Gör så här:
Skölj, rensa och halvera jordgubbarna.
Skiva thaibasilikabladen i tunna strimlor.
Pressa saften från limen i en skål, blanda ner socker och basilikan.
Blanda sist i jordgubbarna och vänd försiktigt.
Blanda samman alla ingredienser till LemonCurdkesellan.
Servera jordgubbarna och kesellan som de är eller tillsammans med en bit sockerkaka.
Gul vispskål Ib Laursen från Grannfrun.
Kladdkaka med After Eight
PUBLICERAT: 2012-07-14 // 11:47:06 Baka - efterrätter & annat gott
10 Kommentarer
En gudomligt god kladdkaka med After Eight. Denna kaka är mycket omtyckt!
Kladdkaka med After Eight, 10 p.
150 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 msk smör och 2 msk kokos till formen
1 liten förpackning After Eight
Gör så här:
- Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
- Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
- Häll smeten i en rund smord och bröad springform.
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ut kakan ur ugnen, täck kakan med After Eightplattor, låt smälta, ta en gaffel och dra ett mönster i chokladen.
- Låt kakan svalna och servera den med vispad grädde och skivad kiwi.
Hallonkolakaka
PUBLICERAT: 2012-07-09 // 16:22:24 Baka - baka i långpanna
5 Kommentarer
En smaskig hallonkaka men jag bytte ut hälften av strösockret mot rörsocker, kakan får en karamellig kolasmak då. Smaskens!
Denna kaka har jag tjatat om tidigare, det är sommarkakan fast i ny tappning.
Detta behövs:
100 g smör
2 dl strösocker
100 g smör
2 dl strösocker
2 dl rörsocker strö
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl mjölk
300 g hallon
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl mjölk
300 g hallon
2 msk rörsocker strö, att strö över
Gör så här:
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Smöra och bröa en form, ca 20x30 cm.
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, avsluta med ägg och mjölk.
· Häll upp smeten i formen och lägg på hallon och strö över rörsockret.
· Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30 minuter.
· Låt kakan svalna och sikta på florsocker.
· Smöra och bröa en form, ca 20x30 cm.
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, avsluta med ägg och mjölk.
· Häll upp smeten i formen och lägg på hallon och strö över rörsockret.
· Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30 minuter.
· Låt kakan svalna och sikta på florsocker.
Tips! Ringla över lite kolasås och servera med en kula vaniljglass så har du en finfin sommardessert.
Choklad- & hasselnötsglass - utan glassmaskin
PUBLICERAT: 2012-07-03 // 14:08:41 Baka - glass
76 Kommentarer
Jisses! Tänk, att ett sånt himla busenkelt recept skulle bli såå gott! Jag har alltid varit svag för glass. Mitt i vintern när alla andra väljer chips och popcorn så plockar jag gärna fram en bytta glass. Konstigt men så är det. Nåja, jag kan nog äta lite chips också, eller choklad som också hör till favoriterna..men glass slår en hel del.
Glass, choklad och hasselnötskräm i en enda kombo, det lär ju vara..explosionsartat? Jag hittade grundreceptet hos Linnéa och tillsatte det jag hade hemma. Hasselnötskräm (alt. Nutella), chokladknappar och minimarschmallows. Gött.
Choklad- & hasselnötsglass, ca 8-10 p.
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl hasselnötskräm
1 dl chokladknappar
1 dl minimarschmallows
Gör så här:
Blanda samman kondenserad mjölk och hasselnötskräm till en jämn smet.
Vispa grädden fast, tills det bildar toppar och blanda samman med mjölkkrämen.
Blanda i chokladknappar och minimarschmallows.
Lägg lite chokladknappar och marschmallows i botten på formen om du vill ha en fin 'krona' på verket.
Häll glasskrämen i en frystålig form och ställ i frysen i minst 6 timmar.
Stjälp upp på fat och pudra över lite kakao eller ringla över O'hoychokladsås vid servering.
Nu ska jag ut och njuta lite i solen, ha en fin dag! :)