Kanelsnitt
Citronkaka med vallmofrön
Lättbakad & lättäten! 😬😍👌🏼
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 citron
1 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
Jordnötsfudge
Västerbottensostpaj
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg.
Tryck ut degen i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader.
Pajfyllning:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!
Serveringstips!
Jag serverar denna paj med tillbehör som exempelvis en god röra (rom, kräft, räk eller lax), med rökt skinka, skaldjur, vitlöks- eller dilldressing, grönsallad eller som på bilden; creme fraiche, rom, rödlök och räkor.
Fias amerikanska äppelpaj - ett favoritrecept!
Detta behövs:
5 äpplen
2 tsk mald kanel
100 g smör
2~2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
1 msk smör till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält smöret och låt svalna.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
- Smörj en form med smör och lägg i äppelklyftorna, strö över kanel.
- Blanda alla torra ingredienser väl, rör sedan ner det smälta smöret och uppvispade ägget.
- Klicka ut degen över äppelbitarna och grädda i ca 30-40 min i nedre delen av ugnen.
- Servera med vaniljvisp eller glass!
Syltgrottor
Ingredienser:
200 gr smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl sylt
- Rör rumstempererat smör med socker, vaniljsocker och bakpulver smidigt med elvisp.
- Tillsätt vetemjöl och arbeta till smidig deg, låt stå kallt ca 30 min.
- Ställ ut småbrödsformar på en plåt eller lägg på ett bakplåtspapper.
- Gör små bollar (ca 1 msk deg/boll), lägg de på plåten och tryck till en grop med fingret i mitten på bollen.
- Fyll groparna med sylten och grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Förvara tätslutande i burk med lock eller påse, kakorna går bra att frysa!
Körsbärssylt med vanilj & ljus rom
Ingredienser:
ca 1~1,5 kg körsbär
1 paket syltsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
0,5 dl ljus rom (eller Bacardi's vita rom, Torched Cherry för lite extra körsbärssmak)
ca 0,5 tsk Atamon
- Skölj och kärna ur körsbären.
- Mixa eller hacka bären.
- Blanda bärmassan, vaniljen och syltsockret i en gryta och koka i 5 minuter.
- Ta av grytan från plattan och skumma väl.
- Blanda i rom och därefter Atamon.
- Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
- Förslut och förvara mörkt och svalt.
Kasslergratäng - supersmidig matlådemat
Ingredienser:
ris, 8 portioner färdigkokt
800 g kassler
2 gula lökar
1 burk konserverad ananas
4 dl creme fraiche
4 dl grädde
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
salt, peppar, chilipulver, vitlökspulver och paprikapulver, ca 1 krm av vardera
3-4 dl riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka riset enligt förpackning och låt svalna, om du inte använder dig av rester.
- Rör ihop creme fraiche, grädde, tomatpuré, vitlök och kryddor i en rejäl och rymlig skål.
- Skär kassler, lök och ananas i mindre bitar, rör ner det i gräddblandningen.
- Blanda sist ner riset och smaka ev av med mer kryddor, blanda ihop väl.
- Smöra en rejäl form (min rymmer ca 3-4 liter), häll ner blandningen och grädda i nedre delen i ugn i ca 40 minuter.
- Strö över riven ost och kör ytterligare 20 minuter i ugnen.
- Servera gratängen med din favoritsallad och en vitlöksdressing med sting!